Pálenie záhy: Príčiny a dôsledky

Čo je to
pálenie záhy?

Pálenie záhy (tzv. pyróza) je pocit pálenia či tepla vychádzajúceho z hrude smerom nahor do hrdla. Dostavuje sa často vo vlnách a je spôsobené návratom žalúdočného obsahu cez pažerákový zvierač do pažeráka. Nepríjemné pocity vznikajú následkom dráždenia sliznice pažeráka kyslou žalúdočnou šťavou.

Pálenie záhy môže trvať aj niekoľko hodín a dochádza k nemu najčastejšie po jedle alebo v spánku. Práve poloha v ľahu pálenie záhy často zhoršuje, a preto sa niektorí ľudia často ani nevyspia.

Pálenie záhy patrí medzi jeden z najčastejších symptómov tzv. gastroezofageálneho refluxného ochorenia (GERD). Hoci to môže znieť až desivo, pažerákový reflux zažíva bežne každý z nás. Samotné GERD zvyčajne nie je závažným ochorením, dlhodobé problémy však môžu viesť k trvalému poškodeniu sliznice pažeráka. Preto pri pretrvávajúcich problémoch navštívte svojho lekára, alebo sa poraďte s lekárnikom.

Práca na notebooku alebo mobilnom telefóne s kávou

Následkom hormonálnych a fyzických zmien sa pálenie záhy veľmi často objavuje aj v tehotenstve. Bližšie informácie o možnostiach užívania Rennie počas tehotenstva nájdete v časti venovanej páleniu záhy počas tehotenstva.

 

Ako vnímame
pálenie záhy?

Pálenie záhy sa dá popísať rôzne:

  • Pocit pálenia v hrudi alebo v hrdle po jedle
  • Pálivá, kyslá, horkastá či slaná tekutina v zadnej časti hrdla a ťažkosti pri prehĺtaní
  • Tlak za hrudnou kosťou
  • Pocit nadúvania
  • Grganie
  • Pocit na zvracanie
Ikona osoby trpiacej symptómami pálenia záhy: pocitom pálenia na hrudi a v krku

Čo spôsobuje
pálenie záhy?

Pálenie záhy je veľmi bežné, vo väčšine prípadov býva spôsobené návratom kyslej žalúdočnej šťavy následkom prílišného uvoľnenia dolného pažerákového zvierača. Tento zvierač sa nachádza na rozhraní pažeráka a žalúdka a normálne sa otvára len na veľmi krátku chvíľu, aby do žalúdka prepustil prehltnuté sústo.

Niektoré jedlá môžu riziko pálenia záhy zvyšovať. Vyprážané alebo mastné jedlá, tučné mäso a plnotučné mliečne výrobky môžu spôsobiť uvoľnenie pažerákového zvierača. Kofeínové nápoje, káva, alkohol a pikantné jedlá môžu zase stimulovať produkciu zvýšeného množstva žalúdočnej šťavy a tiež zvyšovať pravdepodobnosť pálenia záhy.

Niektorí ľudia pociťujú pálenie záhy, keď sú v strese.

Pálivé čili papričky posiate kvapkami vody

Riziko pálenia záhy ďalej zvyšuje aj obezita, ktorej následkom je nadmerný tlak vyvíjaný na žalúdok, ktorý môže po jedle spôsobiť otvorenie pažerákového zvierača. Podobne môže vadiť aj príliš upnutý odev alebo škrtiaci opasok.

Páli vás záha? Prečítajte si niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu pálenie záhy zmierniť.

Liečba pálenia záhy >