Pálenie záhy je extrémne nepríjemný pocit, ktorý denne zasahuje do života tisícom ľudí.
Ako pálenie záhy sa niekedy označuje aj reflux žalúdočnej šťavy. Ide o pocit pálenia v hrudi, ku ktorému dochádza v dôsledku návratu žalúdočnej šťavy do pažeráka.
Pri pálení záhy sa objavujú symptómy od pálenia v hrudi až po kyslú chuť vzadu v krku a problém najčastejšie spúšťajú potraviny, ktoré mnohí z nás každý deň konzumujú.
Nižšie uvádzame niekoľko najbežnejších spúšťačov pálenia záhy a odporúčania, čím by ste ich mali nahradiť, ak si myslíte, že sú u vás príčinou problémov.
Spúšťač pálenia záhy: pikantné jedlo
Mnohí z nás majú pikantné jedlo veľmi radi, ale pri pálení záhy môže predstavovať veľký problém.
A aj keď si ľudia užívajú ten pocit pálivého pri konzumácii pikantného jedla, ako je napríklad kari, alebo korenia (kajenské korenie, muškátový oriešok a škorica), nie je nutné sa úplne vzdávať chuti.
Náhrada: Skúste korenie v jedle nahradiť bylinkami ako napríklad bazalka, oregano, tymián alebo zázvor. Vášmu jedlu dodajú intenzívnu chuť, ale na rozdiel od pikantného jedla nevyvolávajú pálenie záhy.
Spúšťač pálenia záhy: citrusové plody a šťavy
Citrusové plody a šťavy patria medzi najčastejšie príčiny pálenia záhy.
Citróny a pomaranče sú značne kyselinotvorné a limonády zase obsahujú kyselinu citrónovú, ktorá im dodáva kyslastú chuť.
Náhrada kyslých nápojov množstvom vody alebo zriedenou ovocnou šťavou vám pomôže od pálenia záhy, ale poďakuje vám aj váš zubár!
Náhrada: Skvelou alternatívou je ovocie, napríklad bobuľovité plody, jablká, hrušky a banány, pretože sú oproti citrusovým plodom o trošku menej kyslé.
Spúšťač pálenia záhy: cesnak a cibuľa
Pre mnohých amatérskych gurmánskych šéfkuchárov je varenie bez cesnaku alebo cibule niečím úplne nepredstaviteľným – ale našťastie sa ich nemusíte vzdávať úplne.
Náhrada: Dehydratovaná verzia cesnaku a cibule je bežne dostupná a dodáva jedlu chuť, ktorá je porovnateľná s ich čerstvými variantmi, ale bez šťavy, ktorá môže byť spúšťačom pálenia záhy.
Spúšťač pálenia záhy: vyprážané jedlá
Vyprážané jedlá sú častým spúšťačom pálenia záhy kvôli vysokému obsahu tuku. Existuje množstvo jednoduchších a zdravších spôsobov prípravy jedla – pri pečení, grilovaní alebo varení je oveľa menšie riziko pálenia záhy. Keď teda nabudúce siahnete po panvici na vyprážanie, skúste sa zamyslieť nad alternatívnymi spôsobmi prípravy svojich jedál.
Jedlá s vysokým obsahom tuku môžu spomaľovať vyprázdňovanie žalúdka a zvyšovať pravdepodobnosť pálenia záhy (reflux žalúdočnej šťavy). Ďalšou možnosťou je dopriať si radšej pečené, grilované alebo varené jedlo.
Samozrejme, ak vás bude páliť záha, pomôcť vám môže aj Rennie ICE bez cukru. Rennie ICE bez cukru je rýchlo účinkujúci zdravotnícka pomôcka proti páleniu záhy a prekysleniu žalúdka. Ak vás trápi pálenie záhy, Rennie ICE bez cukru pomôže zmierniť bolestivé symptómy.
Rennie ICE bez cukru obsahujúce uhličitan vápenatý a horečnatý rýchlo neutralizuje nadbytok žalúdočnej kyseliny a premení ju na vodu a ďalšie prirodzené látky. Rennie ICE bez cukru možno užívať kedykoľvek podľa potreby na rýchle zmiernenie prejavov pálenia záhy a prekyslenia žalúdka.
Rennie ICE bez cukru pôsobí priamo na príčinu problému – na kyselinu vo vašom žalúdku – a pomáha zmierňovať symptómy refluxu žalúdočnej šťavy. Pôsobí priamo v žalúdku.