Pálenie záhy je extrémne nepríjemný pocit, ktorý denne ovplyvňuje tisíce ľudí.
Pálenie záhy sa niekedy označuje aj ako reflux žalúdočnej šťavy a jedná sa o pocit pálenia v hrudi, ku ktorému dochádza v dôsledku návratu žalúdočnej šťavy do pažeráka.
Pri pálení záhy sa objavujú symptómy od pálenia v hrudi až po kyslú chuť vzadu v hrdle a problém najčastejšie spúšťajú potraviny, ktoré mnohí z nás každý deň konzumujú.
Nižšie uvádzame niekoľko najbežnejších spúšťačov pálenia záhy a ingrediencie, ktorými by ste ich mali nahradiť, ak si myslíte, že sú u vás príčinou problémov.
SPÚŠŤAČ PÁLENIA ZÁHY: PIKANTNÉ JEDLO
Mnohí z nás majú pikantné jedlo veľmi radi, ale pri pálení záhy môže predstavovať veľký problém.
A hoci sa ľudia vyžívajú v tom pocite tepla pri konzumácii pikantného jedla, ako je napríklad kari a korenie (pálivá paprika, kajenské korenie, muškátový oriešok a škorica), nie je nutné sa úplne vzdávať chuti.
Náhrada: Skúste korenie v jedle nahradiť bylinkami, ako je napríklad bazalka, oregano, tymian alebo zázvor. Vášmu pokrmu dodajú intenzívnu chuť, ale na rozdiel od pikantného jedla nevyvolávajú pálenie záhy.
CITRUSOVÉ PLODY A ŠŤAVY
Citrusové plody a šťavy patria medzi najčastejšie príčiny pálenia záhy.
Citróny, pomaranče a paradajky sú značne kyselinotvorné a malinovky zase obsahujú kyselinu citrónovú, ktorá im dodáva kyslastú chuť.
Náhrada kyslých nápojov množstvom vody alebo zriedenou ovocnou šťavou vám uľaví od pálenia záhy, ale poďakuje vám aj váš zubár!
Náhrada: Skvelou alternatívou je ovocie, ako sú bobuľovité plody (napr. čučoriedky), jablká, hrušky a banány, pretože sú oproti citrusovým plodom o poznanie menej kyslé.
Vyhýbajte sa citrusovému ovociu, pokiaľ po jedle trpíte pálením záhy.

CESNAK A CIBUĽA
Pre mnoho šéfkuchárov je varenie bez cesnaku alebo cibule niečím úplne nepredstaviteľným. Našťastie sa týchto prísad nemusíte úplne vzdať.
Náhrada: Dehydratovaná verzia cesnaku a cibule je bežne k dostaniu a poskytuje chuť, ktorá je porovnateľná s ich čerstvými náprotivkami, avšak bez šťavy, ktorá môže byť spúšťačom pálenia záhy.
VYPRÁŽANÉ POKRMY
Vyprážané pokrmy sú častým spúšťačom pálenia záhy kvôli vysokému obsahu tuku.
Našťastie sa ale veľmi ľahko nahrádzajú.
Náhrada: Existuje celý rad jednoduchších a zdravších spôsobov prípravy jedla – pri pečení, grilovaní, varení alebo pražení je oveľa menšie riziko pálenia záhy, a tak než nabudúce siahnete po panvici na vyprážanie, skúste sa zamyslieť nad alternatívnymi spôsobmi prípravy svojich pokrmov.
Pokrmy s vysokým obsahom tuku môžu spomaľovať vyprázdňovanie žalúdka a zvyšovať pravdepodobnosť pálenia záhy (reflux žalúdočnej šťavy). Ďalšou možnosťou je dopriať si radšej pečené, grilované, varené alebo pražené jedlo.
Samozrejme, ak vás bude páliť záha, pomôcť vám môže Rennie. Rennie rýchlo účinkuje proti páleniu záhy a prekysleniu žalúdka. Keď vás postihne pálenie záhy, Rennie bolestivé symptómy rýchle zmierni.
Antacidum Rennie obsahujúci uhličitan vápenatý a horečnatý rýchlo neutralizuje nadbytok žalúdočnej kyseliny a premení ju na vodu a ďalšie prirodzené látky. Rennie je možné užívať kedykoľvek podľa potreby na rýchle zmiernenie prejavov pálenia záhy a prekyslenia žalúdka.
Rennie pôsobí priamo v žalúdku na príčinu problému – na kyselinu vo vašom žalúdku – a pomáha zmierniť symptómy refluxu žalúdočnej šťavy.