AKO VNÍMÁME PÁLENIE ZÁHY?

Pálenie záhy sa dá popísať rôzne:

  • Pocit pálenia v hrudi alebo v hrdle po jedle
  • Pálivá, kyslá, horkastá či slaná tekutina v zadnej časti hrdla a ťažkosti pri prehĺtaní
  • Tlak za hrudnou kosťou
  • Pocit nadúvania
  • Grganie
  • Pocit na zvracanie
Upset female squeezing belly with hand because of abdominal pain.

ČO SPÔSOBUJE PÁLENIE ZÁHY?

Pálenie záhy je veľmi bežné, vo väčšine prípadov býva spôsobené návratom kyslej žalúdočnej šťavy následkom prílišného uvoľnenia dolného pažerákového zvierača. Tento zvierač sa nachádza na rozhraní pažeráka a žalúdka a normálne sa otvára len na veľmi krátku chvíľu, aby do žalúdka prepustil prehltnuté sústo.

Niektoré jedlá môžu riziko pálenia záhy zvyšovať. Vyprážané alebo mastné jedlá, tučné mäso a plnotučné mliečne výrobky môžu spôsobiť uvoľnenie pažerákového zvierača. Kofeínové nápoje, káva, alkohol a pikantné jedlá môžu zase stimulovať produkciu zvýšeného množstva žalúdočnej šťavy a tiež zvyšovať pravdepodobnosť pálenia záhy.

Niektorí ľudia pociťujú pálenie záhy, keď sú v strese.

Green pepper, garlic and onion on a chopping board

Riziko pálenia záhy ďalej zvyšuje aj obezita, ktorej následkom je nadmerný tlak vyvíjaný na žalúdok, ktorý môže po jedle spôsobiť otvorenie pažerákového zvierača. Podobne môže vadiť aj príliš upnutý odev alebo škrtiaci opasok.

Páli vás záha? Prečítajte si niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu pálenie záhy zmierniť.